24. dubna 2024

Společnost Microsoft (MSF) před drahným časem ohlásila konec servisního cyklu (EOS) o.s. Windows 10 na 14. října 2025. Datum zdaleka ne tak vzdálené, jak se může na první pohled zdát. Tentokrát se ani nezdá, že by MSF uvažoval o jeho posunutí. Není však pravda, že po tomto datu nebude možné stanice s Windows 10 bezpečně provozovat, neboť přestanou dostávat aktualizace. Přesněji: Bez zásahu administrátora (a sáhnutí do peněženky:-) ) se aktualizace zabezpečení skutečně přestanou nabízet, avšak je zde řešení. Ale placené. A pro komerční sféru poměrně draze. Dobrá zpráva však je, že prodloužení bezpečné funkce stanic s Windows 10 v EDU prostředí je finančně výrazně snesitelnější.

Řešením pro stanice s Windows 10, které z jakýchkoli důvodů nelze povýšit na Windows 11 je využití programu Extended Security Update (ESU). Ten není novinkou a MSF jej nabídl svým zákazníkům i v případě EOS o.s. Windows 7. Díky ESU je možné prodloužit bezpečný provoz Windows 10 až o 3 roky, tedy do října roku 2028. Instalace zařazené do ESU budou dostávat pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace - ale žádné další.
Služba je to jistě chvályhodná, ale pro komerční sféru celkem krvavě placená. Oproti ESU pro Windows 7 vzrostla cena o více než 20% a díky progresívnímu nastavení, kdy první rok bude stát 61 USD, druhý 122 USD a třetí nepěkných 244 USD je opravdu motivující Windows 10 přestat provozovat po jejich EOS co nejrychleji. 
Pro EDU sféru je však skvělá zpráva, že podle informací zveřejněných na Education Blogu MSF vyjde školy provoz Windows 10 stanice po ESU první rok na pouhý 1 USD, druhý na 2 USD a třetí na 4 USD. Zvlášť v prostředí českého školství, kde je obvykle hardware "dopoužíván" až do fyzického zničení, může takto vstřícné nastavení cen ESU pro EDU sféru smazat z čela administrátorů i vedení školy nejednu vrásku.

Zdroj a podrobné info: Windows 10 end of support updates for education. Další informace viz When to use Windows 10 Extended Security Updates na TechCommunity webu.